header

Knelpunten top 5 woongebouw

1. Toegankelijkheid 
De toegankelijkheid van woongebouwen in veel gevallen een knelpunt: gangen zijn smal, drempels zijn hoog en deuren draaien de verkeerde kant op. De toegankelijkheid van de lift laat ook te wensen over. Er wordt vooral onvoldoende rekening gehouden met gehandicapten die meer manoeuvreerruimte nodig hebben, bijvoorbeeld door het gebruik van scootmobielen.  
 
2. Veiligheid 
Onveilige situaties in het woongebouw worden veroorzaakt door onduidelijk aangegeven vluchtwegen. Het niet kunnen afsluiten van de entree en het trappenhuis wordt ook vaak genoemd als knelpunt; beter is deze ruimtes niet openbaar maar semi-openbaar te maken. Ook het ontbreken van verlichting in de omgeving van het woongebouw zorgt voor een onveilige situatie en gevoelens van onveiligheid.  
 
3. Parkeren
Veel woongebouwen hebben geen of onvoldoende opstelruimte (n) voor scootmobielen en daarmee ook geen oplaadpunten. Juist aan deze oplaadpunten is met de opkomst van de elektrische fiets steeds meer nodig. Fietsenbergingen binnen in het woongebouw zijn vaak aan de kleine kant; ook hier ontbreekt een oplaadpunt voor de elektrische fiets. Fietsenrekken buiten ontbreken geheel van er zijn er te weinig voor het aantal woningen.  
    
4. Bergingen  
De bergingen in een woongebouw zijn vaak krap bemeten en slecht bereikbaar voor fietsers en bewoners met een scootmobiel. Ook ontbreekt vaak een wandcontactdoos in de berging.  
 
5. Afmetingen 
De afmetingen van de entree, lift en galerij van een woongebouw zorgen voor problemen met de toegankelijkheid. De galerij is vaak te smal om iemand te passeren, zeker wanneer één van beide personen mindervalide zijn. Ook de lift wordt vaak uitgevoerd in minimale maten, waardoor het vervoer van iemand op een brancard niet van maar net past.  
 
Vacpunt Wonen